The Role of Phonemic Repetition in the Rhythmic Structure of the Poems of Jawhar Ghamgeen - Baker Muhammed, Muhammed; Muhammed Husen, Nzar (Zanco Journal of Human Sciences, 2021)
Repetition in modern literary criticism is one of the multi-purpose stylistic arts, which occupies a wide area in literary research and studies, where poets employed it in their poems. Therefore, we decided to title this research: (The Role of Phonemic Repetition in the Rhythmic Structure of the Poems of Jawhar Ghamgeen) This research consists of two axes, a list of sources, the result of the research and the summary. In the first axis, which is the theoretical axis of the research, we dealt with the definition of terms and the concept of repetition, its types and functions. As for the second axis, which is the applied axis, we have devoted it to vocal repetition in the poet's poems, and it has appeared to us after the study that the poet has employed the phenomenon of repetition in his poems in most of its types, such as the repetition of vowels, consonants, tandem sounds, rhyme accents, double vocal repetition, and the repetition of linguistic tools and pronouns. Reference: بە زمانی كوردی: یەكەم:كتێب: ـ ئیسماعیل، ئەرسەلان بایز (2003) سیمای شیعری دوای راپەڕین (1992 ـ 2002). سلێمانی: دەزگای چاپ و پەخشی سەردەم. ـ ئیمامی، د. نەسرولڵا (2018) بنەما و میتۆدەكانی ڕەخنەی ئەدەبی (و. سەنگەر نازم و هیمداد حوسێن). چاپی یەكەم، هەولێر: ناوەندی ئاوێر بۆ چاپ و بڵاوكردنەوە. ـ بەكر، د. محمد (2004) پەخشانە شیعری كوردی (تەكنۆسیمانتیكی گوتاری شیعری). چاپی یەكەم، هەولێر: دەزگای چاپ و بڵاوكردنەوەی ئاراس. ـ بەكر، د. محمد (2004) كێش و ڕیتمی شیعری فۆلكلۆری كوردی. هەولێر: دەزگای چاپ و بڵاوكردنەوەی ئاراس. ـ خۆشناو، هێمن عمر (2010) شیعرییەتی دەقی چیرۆكی كوردی (لێكۆڵینەوەیەكی شیوازگەری پڕاكتیكیە). چاپی یەكەم، هەولێر: چاپخانەی ڕۆشنبیری. ـ دەشتی، د. عوسمان (2012) لە بارەی بنیاتی زمان و شێوازی شیعر ( تێكست و لێكۆڵینەوە ). هەولێر: چاپخانەی حاجی هاشم. ـ زامدار، محمود (1981) لە بانیژەی شیعرەوە ـ بیر و راو باری سەرنج. كۆمەڵەی ڕۆشنبیری كوردی، العراق: چاپخانەی جدیدە. ـ عەبدولڵا، عبدالسلام نجمەدین (2008) شیكردنەوەی دەقی شیعری لە ڕووی زمانەوانی دا. چاپی یەكەم، هەولێر: چاپخانەی حاجی هاشم. ـ غەمگین، جەوهەر (2005) خاك و رۆژ و خۆشەویستی. چاپی دووەم، هەولێر: چاپخانەی شەهاب. ـ گەردی، د. عەزیز (1999) لێكۆڵینەوەیەكی شیكاری بەراوردە. چاپی یەكەم، هەولێر: چاپخانەی وەزارەتی ڕۆشنبیری. ـ گەردی، ژوان عبدالسلام عزیز (2018) شێواز لە شیعرەكانی كامەران موكری ( لە ژێر ڕۆشنایی قوتابخانەی فیلۆلۆجی لیو شپیتزەر)دا چاپی یەكەم، هەولێر: چاپخانەی ڕۆشنبیری. ـ گەردی، عەزیز (1975) ڕەوانبێژی لە ئەدەبی كوردیدا (جوانكاری). بەرگی دووەم، هەولێر: چاپخانەی شارەوانی. ـ گەردی، عەزیز (1992) سەروا. چاپی یەكەم، هەولێر: دەزگای ئاراس. ـ مستەفا، د. ادریس عبداللە (2010) شێواز و شێوازگەری. چاپی یەكەم، هەولێر: چاپخانەی رۆژهەڵات. ـ هەژار، عبدالرحمان شرفكندی (1388 ـ 2009) هەنبانە بۆرینە. چاپی شەشەم، تەهران: چاپخانەی سروشت. دووەم: نامەی ئەكادیمی: ـ عزیز، هیوا نورالدین (2009) بنیادی ڕیتم لە شیعرە كوردییەكانی عبداللە بەگی مصباع دیوان ( ئەدەب )دا، ماستەر نامە، زانكۆی سەلاحەدین. ـ محمد، عزالدین صابر (2015) شێوازی هۆنراوەكانی شێخ نوری شێخ صالع. نامەی ماستەر زانكۆی سلێمانی: فاكەڵتی زانستە مرۆڤایەتییەكان. سێیەم: گۆڤار ـ بەکر، د.محمد (2004 ) هاڕمۆنیا (ڕیتم) و ( واتا )یى د هۆزانا ( جزیری )دا. دهۆک: یەکێتى نووسەرانى کورد – لقی دهۆک، گۆڤاری پەیڤ، ژمارە ( 31 ) . بە زمانی عەرەبی: یەكەم:كتێب: ـ ابن المنظور. (1998) لسان العرب. تحقیق: عبداللە علی الاكبر واخرون، الطبعە الاولی، بیروت، لبنان: دار المعارف. ـ البغدادی، عمر.(1997) خزانە الادب و لب لسان العرب. تحقیق: عبدالسلام محمد هارون، الطبعە الاولی، مصر: الهیئە المصریە العامە للكتاب. ـ العبیدی، د. جمال نجم. (2003) لغە الشعر فی القرنین الثانی والثالث الهجرین. عمان: دار زهران. ـ الكبیسی، عمران خضر. (1982) لغە الشعر فی العراقی المعاصر. الطبعە الاولی، بیروت: دار القلم. ـ المطلبی، د. غالب فاضل. (1984) فی الاصوات اللغویە. بغداد: دائرە الشؤون الثقافیە والنشر دار الحریە للطباعە. ـ الملائكە، نازك. (1996) قضایا الشعر المعاصر. ط9. بیروت: دار العلم للملاین. ـ انیس، د. ابراهیم. (1999) الاصوات اللغویە. المصر: مكتبە الانجو. ـ عبد، محمد صابر.(2001) القصیدە العربیە بین البنیە الدلالیە والبنیە الایقاعیە. الطبعە الاولی، دمشق: اتحاد كتب العرب. ـ عیاش، د. منذر. (2009) الاسلوبیە و تحلیل الخطاب. مركز الانما‌ء الحظاری، دمشق: دار المحبە. ـ غنیم، كمال احمد. (1998) عناصر الابداع الفنی فی شعر احمد مطر. الطبعە الاولی، قاهرە: التاشر مكتبە مدبولی. ـ قاسم، د. حمد احمد.(2004) الكافی فی العروض القوافی، خطیب التبڕیزی، شرح و تعلیق. بیروت: المكتبە المصریە. ـ قاسم، مقداد محمد شاكر. (2008) البنیە الایقاعیە فی شعر الجواهری. الطبعە الاولی، عمان: دار دجلە. ـ هلال، د. ماهر مهدی. (1980) جرس الالفاظ و دلالتها فی البحث البلاغی والنقدی عند العرب. بغداد: دار العربە للطباعە. ـ یوسف، حسن عبدالجلیل. (2006) علم بدیع بین الاتباع والابداع ( دراسە نظریە و تطبیقیە فی الشعر الخنسا‌ء) الطبعە الاولی، الاسكندریە ـ جمهوریە مصر العربیە: دار الوفا‌ء لدنیا الطباعە والنشر. .الجلیل، حسن عبد. (2006) علم البدیع بین الاتباع والابتداع (دراسه‌ نظرية وتطبيقية في شعر الخنساء). الطبعة الاولى، الأسكندرية- جمهورية مصر العربية: دار الوفاء لدينا الطباعة والنشر. دووەم: نامەی ئەكادیمی (الاطروحات): ـ السید الامین، محمد والدعابدین. (2000) الشعر المعاصر فی موریتانیا ( دراسە اسلوبیە) رسالە ماجستر، جامعە الموصل: كلیة الاداب. سێیەم: گۆڤار و رۆژنامە (المجلات): ـ الخرابشە، علی قاسم. (2008) الابداع وبنیە القصیدە، فی الشعر عبداللە البردونی. مجلە عالم الفكر، ع1، مح37، الكویت: تصدیر عن المجلیس الوطنی للثقافە والفنون والادب.